Trafikverkets rapport

4 mars 2025

EU: Gamla Ostkustbanan håller inte måttet

Trafikverkets nya rapport visar tydligt att järnvägen mellan Gävle och Härnösand/Västeraspby inte uppfyller de krav som ställs av EU i den så kallade TEN-T-förordningen. I själva verket är just denna sträcka den som har sämst standard av de sträckor som ingår i den svenska delen av TEN-T-nätet TEN-T-nätet. Den snart 100-åriga järnvägen uppfyller bara två av fem krav.

 

Porträtt på ingela Bendrot
Ingela Bendrot

– Det är mycket bra att Trafikverket nu äntligen gjort en ordentlig analys av hur Sverige klarar av de krav som EU ställer på stomnätet, där Ostkustbanan ingår.  Detta är något som vi har efterfrågat i våra samtal med Regeringskansliet, säger Ingela Bendrot som är vd för Nya Ostkustbanan.

– För mer än ett år sedan gjorde Nya Ostkustbanan en egen analys som kom fram till nuvarande bana inte uppfyller EU-kraven. Men då hävdade Trafikverket att banan i huvudsak klarade kraven, och det var också det som EU:s kartor visade. Ett par månader senare gav regeringen Trafikverket ett tydligt uppdrag att utreda frågan, och nu drar Trafikverket samma slutsats som vi, säger Ingela Bendrot.

 

Säwén inte förvånad

Niklas Säwén
Niklas Säwén

Niklas Säwén som är ordförande i Nya Ostkustbanan och kommunstyrelsens ordförande i Sundsvall är tacksam över rapporten.

– Det är mycket bra att Trafikverket har gjort denna analys. Jag är inte alls förvånad över resultaten. Vi som bor i Sundsvall har för dålig järnväg åt alla håll. Vi vet att tågen – i jämförelse med andra sträckor i andra delar av landet – kör i snigeltakt. Medelhastigheten mellan Gävle och Sundsvall är 120 km/h, EU kräver minst 160 km/h.

– Detta är SJ:s tredje viktiga sträcka och är samtidigt den sträcka i Sverige som har sämst måluppfyllelse när det kommer till persontågens hastigheter. Endast 33 procent av sträckan lever upp till EU:s hastighetskrav för persontåg. Det visar ju ännu tydligare hur viktigt det nu är att bygga klart Nya Ostkustbanan till 2035, säger Säwén.

 

Nödvändigt med modern järnväg och 250 km/h

I mer än 15 år har den tydliga inriktningen från berörda kommuner och regioner, tillsammans med Trafikverket varit att bygga ut till dubbelspår för snabba, tunga och långa tåg.

– Den målstandard som satts för hastigheten är 250 km/h. Den är mycket viktig för att vi ska kunna öka kapaciteten och minska restiderna på banan, men också för att skapa ett sammanhängande stråk längst hela Norrlandskusten med modern järnväg, säger Niklas Säwén.

Trafikverket menar att regeringen nu ska be att få undantag från EU:s regler, något som Säwén tycker är märkligt.

– I Sverige har vi en tradition av att uppfylla EU:s regler på olika områden, likvärdigheten är en grundbult i EU-samarbetet. Att då be om undantag blir ju mycket konstigt. Det rimliga vore ju att i stället föreslå att regeringen en gång för alla fattar beslut om att bygga klart dubbelspåret till 2035 och på så sätt säkerställa att Sverige uppfyller viktiga EU-krav, säger Niklas Säwén.

Rapporten visar tydligt på de betydande kvalitetsproblem som finns på järnvägssystemet mellan Gävle och Härnösand. Rapporten vittnar om hur viktigt det är att prioritera utbyggnaden av Nya Ostkustbanan så att även denna sträcka klarar av modern järnvägsstandard för tunga, långa och snabba tåg.

 


Gamla Ostkustbanan/Ådalsbanan uppnår bara två av fem mål

 

Krav 1. Järnvägen ska vara elektrifierad.

Sverige klarar kravet.

 

Krav 2. Axellast om minst 22,5 ton

Sverige klarar kravet.

 

Krav 3. Tåglängder på 740 meter

Det går inte att köra långa godståg kustjärnvägen mellan Gävle och Sundsvall. Ej heller mellan Sundsvall och Västeraspby.

 

Krav 4: Hastigheten för persontåg ska uppgå till minst 160 km/h på 75 procent på en sträcka. Det går inte att köra snabba persontåg på kustjärnvägen mellan Gävle och Sundsvall. Ej heller sträckan Sundsvall Umeå klarar kravet då Ådalsbanan har bristande kvalitet.

 

Krav 5: Hastigheten för godståg ska uppgå till minst 100 km/h på 75 procent på en sträcka. 

Det går inte att köra snabba godståg på sträckan mellan Sundsvall och Umeå då Ådalsbanan har bristande kvalitet.

 


 

Läs Lars Nilssons reflektioner med anledning av Trafikverkets nya rapport här. (öppnas i ny flik)

Ta del av Trafikverkets rapport här (öppnas i ny flik).

 

 

Arkiv