Nya Ostkustbanan i Almedalen

Alexander Hägg, Lotta Rönström, Ingela Bendrot, Åsa Wiklund Lång; Malin Holen, Ulrika Geeraedts, Niklas Säwen, Sara Nylund. Roberto Maiorana var tvungen att lämna mötet innan fotot togs.
30 juni 2025

Tydligt budskap till Trafikverkets ledning i Almedalen: Fullfölj dubbelspårsutbyggnaden

Under Almedalsveckan lyckades Nya Ostkustbanan få till stånd ett möte med Trafikverkets högsta ledning. Fokus låg på hur projektet bör hanteras i kommande Nationell plan för transportinfrastruktur 2026–2037.

Mötet hölls på morgonen den 25 juni och präglades av ett öppet och konstruktivt samtal. Trafikverkets intresse var stort – både generaldirektör Roberto Maiorana, planeringschef Ulrika Geeraedts och underhållschef Malin Holen deltog. Från Nya Ostkustbanan deltog de fyra största delägarna tillsammans med vd Ingela Bendrot, samt Lotta Rönström från North Sweden European Office.

Inför mötet hade Nya Ostkustbanan skickat ett PM med förslag på hur dubbelspårsutbyggnaden kan genomföras snabbare, smartare och mer kostnadseffektivt. Diskussionen kring Nya Ostkustbanans 10-punktslista blev både fokuserad och djupgående – och Trafikverket visade stort intresse.

Flera av Nya Ostkustbanans ägare lyfte fram konkreta argument. Från Region Västernorrland framhöll regionstyrelsens ordförande Sara Nylund att ”att fullfölja dubbelspårsutbyggnaden är ett måste – just nu investerar industrin hundratals miljarder längs detta stråk, och modern järnväg är nödvändig både för godstrafiken och för arbetspendling. Detta är en av de viktigaste investeringarna för AB Sverige just nu”. Gävles kommunstyrelseordförande Åsa Wiklund Lång betonade vikten av att staten håller det avtal parterna tecknat och att Gävle kommun redan nu planerar en stor flytt av VA-nätet, på Trafikverkets uppmaning, för att inte försena redan givna tidsramar för Gävle-Kringlanetappen.

Region Gävleborgs representant Alexander Hägg slog ett slag för att ett särskilt genomförandebolag nu bildas för någon eller några etapper, samt att Trafikverket bör använda sig av industriellt byggande för att sänka kostnaderna. Niklas Säwen, kommunstyrelsens ordförande i Sundsvall och ordförande för Nya Ostkustbanan, påminde om det långa gemensamma arbete som redan gjorts. ”Sedan 2011 har berörda kommuner och regioner tillsammans med Trafikverket jobbat med att ta fram korridorval och etapper för dubbelspår. Nu har Trafikverket börjat titta på förlängda mötesstationer. Det vore att backa in i framtiden – och Sverige skulle inte klara av att uppfylla EU:s krav på stomnätet.”

– Inte mindre än tre regeringar i följd har tillskjutit mer medel till dubbelspårsutbyggnaden på Ostkustbanan än vad Trafikverket föreslagit. Nu är det hög tid att prioritera Nya Ostkustbanan. Att skjuta utbyggnaden av detta viktiga stråk på framtiden leder till att Sverige tappar konkurrenskraft, vilket i förlängningen innebär minskade intäkter och ökade kostnader för Sverige AB, säger Niklas Säwén.

Lotta Rönström från North Sweden European Office påminde om att Trafikverkets rapport om TEN-T visar att Gamla Ostkustbanan och Ådalsbanan är den järnvägssträcka i Sverige som har lägst måluppfyllnad i förhållande till EU:s krav för stomnätet. Endast två av fem krav uppfylls.

– Det var ett mycket bra möte där vi upplevde att Trafikverket verkligen lyssnade. Att fullfölja dubbelspårsutbyggnaden är av största vikt: det handlar ju om att bygga bort den största flaskhalsen i den svenska delen av EU:s stomnät och koppla ihop norra Sverige med resten av världen, summerar Ingela Bendrot som är vd för Nya Ostkustbanan.

 

Förslag till hantering av Nya Ostkustbanan i Nationell plan 2026–2037

Styrelsen för Nya Ostkustbanan ser med stigande oro på utvecklingen och har vid ett extra styrelsemöte beslutat om ett åtgärdspaket som vi önskar presentera för Trafikverkets ledning snarast. Det handlar om hur vi gemensamt kan hantera Nya Ostkustbanan i Nationell plan 2026–2037. Våra förslag fokuserar på kostnadsbesparingar, funktionalitet och framdrift.

 

Nya Ostkustbanans 10-punkts lista:

  • För att klara av EU-kraven behöver hela Nya Ostkustbanan byggas. Regeringen bör därför i samband med planbeslutet fatta beslut om att hela banan ska byggas ut och att Trafikverket ska planera resterande sträckor så att hela sträckan Gävle–Härnösand ska ha dubbelspårsstandard för 250 km/h samt om vissa åtgärder på Ådalsbanan norr om Härnösand kan ingå i nästa nationella plan (2030–2041).
  • Planen fullföljer utbyggnaden till dubbelspår på sträckan Dingersjö–Kubikenborg och Gävle–Kringlan, men vi är öppna för att diskutera kostnadsbesparande åtgärder på Bergslagsbanan.
  • Sträckan ut ur Gävle till Kringlan byggs ut i bolagsform med lånefinansiering, samt genom medfinansiering från EU på samma sätt som görs med andra större järnvägsprojekt inom EU. Se tidigare rapport från Nya Ostkustbanan.
  • Fyra nya objekt läggs in i planen: Flytt av godsbangården i Gävle inklusive ny dragning av hamnspåret, Idenor–Stegskogen (genom Hudiksvall), Bäling–Tjärnvik (Gnarp) samt Ockelbo–Mo Grindar (Norra stambanan).
  • Det citynära stationsläget (mittalternativet) genom Hudiksvall antas. Genom att hastighetsstandarden reduceras genom Hudiksvall kommer kostnaden att minskas och Hudiksvall få ett funktionellt stationsläge.
  • Analysera om det finns möjligheter till kostnadsbesparingar på sträckan Bäling–Tjärnvik (Gnarp) genom exempelvis gemensam masshantering med E4 Kongberget–Gnarp. Analysen görs under förutsättning att besparingar kan göras utan att utbyggnaden av E4:an försenas.
  • Utredningen av sträckan Timrå–Bye bör inkludera ett alternativ med funktionellt dubbelspår, för att undvika att denna sträcka blir en ny flaskhals i det nya stråket.
  • Vi förordar utbyggnad med industriellt byggande där så är möjligt. Det är något som kan sänka kostnaderna med cirka 20 procent. Detta redovisas i denna rapport från Nya Ostkustbanan.
  • Genom att framdriften av Ostlänken är svag kommer projektet inte att kunna upparbeta sina planerade kostnader under den kommande planperioden och därmed frigörs betydande medel som bland annat kan finansiera dessa åtgärder.
  • Genom en tidigareläggning av Nya Ostkustbanan undviks förgäveskostnader i form av uppgradering av den gamla banan, underhållskostnaderna minskar på kustjärnvägen samt på Norra stambanan.

 

Finansiering:

Kan ske genom delar av de 40 miljarder kronor från Ostlänken som frigörs på grund av förseningar i projektet. De fyra projekten som tillkommer har en grovt uppskattad kostnad på 18 miljarder kronor.

På fotot från vänster till höger:  Alexander Hägg, Lotta Rönström, Ingela Bendrot, Åsa Wiklund Lång; Malin Holen, Ulrika Geeraedts, Niklas Säwen, Sara Nylund. Roberto Maiorana var tvungen att lämna mötet innan fotot togs. 

Arkiv