Oliver Dogo, vd för Handelskammaren Mittsverige:
"Nya Ostkustbanan är en av Sveriges viktigaste järnvägssträckor"

Oliver Dogo, vd för Handelskammaren Mittsverige är mycket tydlig med Nya Ostkustbanans betydelse, inte minst för organisationens cirka 270 medlemsföretag.
– Nya Ostkustbanan är viktig inte bara för vår region utan för hela Sverige. Vår region behöver vara tillgänglig för både gods- och persontransporter, det är av största vikt för företagens konkurrenskraft, säger han.
Den 7 mars i år deltog Oliver Dogo för första gången vid ett styrelsemöte som adjungerad. Tillsammans med Mellansvenska Handelskammaren, som har samma roll i styrelsen, så representeras med andra ord nu drygt 600 företag från de båda kamrarna i Nya Ostkustbanans styrelse.
– Den här frågan är mycket högt prioriterad av våra medlemsföretag. Genom vår adjungerande roll får vi möjlighet att kontinuerligt bidra till påverkansarbetet, menar Oliver Dogo.
– Samtidigt blir det nu mycket lättare att skapa engagemang och involvera medlemsföretagen i de aktiviteter där näringslivets röst är viktig.

Även Nya Ostkustbanans styrelseordförande Niklas Säwén gläds åt att båda Handelskamrarna har valt att engagera sig som adjungerade i styrelsearbetet.
– Vi behöver vara många röster om vi ska lyckas få upp Nya Ostkustbanan i prioriteringsordningen. Med fler röster från näringslivet som är aktiva i debatten förbättrar vi våra möjligheter, menar Niklas Säwén.
– Jag är övertygad om att våra nya adjungerade styrelseledamöter kommer att ge värdefulla inspel till vilka argument vi ska lyfta fram i samtal med nationella politiker och Trafikverket.
För Oliver Dogo är ett dubbelspår på den drygt 100 år gamla Ostkustbanan viktigt även i ett större sammanhang. Den nästan 30 mil långa flaskhalsen är förstås en nyckelsträcka ur ett miljöperspektiv, menar han, men inte minst för att uppfylla intentionerna i TEN-T. Alltså EU:s arbete med att få till ett sammanhållet gränsöverskridande europeiskt transportsystem utan flaskhalsar även i vår del av världen.
Det var något han kommenterade under Järnvägsforum Norr i Umeå nyligen, efter att ha sett en karta under ett föredrag med väldigt många ”röda streck” i norra Sverige på TEN-T:s kapacitetskarta.
– Om vi kan ställa om dessa sträckor så att de blir gröna i stället, då pratar vi om grön omställning på riktigt, sa han i sin slutsummering av konferensen.
Precis som många andra som arbetar för att så fort som möjligt färdigställa en ny, modern och dubbelspårig järnväg hela vägen från Gävle till Västeraspby utanför Kramfors, så hänvisar Oliver till det tydliga löftet från både Ulf Kristersson och Ebba Busch om att hela sträckningen ska vara klar 2035.
– Vi behöver verkligen se till att de håller sitt ord – inte bara för att de har lovat det – utan för att Nya Ostkustbanan är ett så enormt viktigt projekt med stora samhällsekonomiska nyttor, och så otroligt betydelsefullt för hela Sveriges konkurrenskraft, avslutar han.