63 000 nya bostäder fullt möjliga i spåren efter dubbelspåret!
Från summeringsmötet den 13:e oktober presenterades bostadsresultatet
Fotograf: Maria G Nilsson
– Jag tror aldrig jag har sett en så stor och stark uppslutning för en fråga som denna. Kommunerna, regionerna och länsstyrelserna – alla slöt upp för att slå fast den bostadspotential som ett dubbelspår mellan Gävle och Härnösand genererar. Vi är helt överens både över kommun och länsgränser, men också över partigränserna. Det är en oerhörd styrka säger Peder Björk ordförande i Nya Ostkustbanan och kommunstyrelsens ordförande i Sundsvall.
Sedan maj har kommunerna jobbat intensivt för att svara på frågan hur många bostäder som kan byggas om restiderna halveras och kapaciteten fyrdubblas. Kommunerna längs med stråket presenterade sina siffror på ett välbesökt möte i Gävle den 13 oktober.
Slutresultatet imponerar. Minst 63 085 bostäder nya bostäder skulle enligt kustkommunerna kunna byggas med snabbare och mer tillförlitliga kommunikationer längs med kusten, berättar Peder Björk.
-Snabba och effektiva förbindelser är en viktig, kanske helt avgörande fråga, när kommuner ska planlägga nya bostadsområden. Dubbelspår är ett viktigt smörjmedel för att utveckla ett starkare Sverige, att på riktigt knyta samman norr och söder. Gods och människor ska kunna flöda längs med detta centralt belägna stråk, säger den tidigare infrastrukturministern Catharina Elmsäter Svärd som aktivt har bidragit till kommunernas engagemang att få fram fler bostäder.
– Sverige växer snabbt. Bostadsbristen är en av de största hindren för tillväxt. Överhettningen i Mälardalen är akut och är starkt skadlig för Sveriges utveckling. Södra Norrlandskusten kan – och vill – bli den pysventil som just nu krävs för att hela landet ska utvecklas, för jobb och tillväxt i hela landet. Det är kaxigt att gå från att riva bostäder till att bygga bostäder. Men den stora bostadsbristen i Sverige och den snabba teknikutveckligen skapar helt nya möjligheter. Med ett utbyggt dubbelspår kan vi till 2035 ha en helt integrerad arbetsmarknad längs med hela kusten från Mälardalen upp till Umeå, säger den tidigare infrastrukturministern Ulrica Messing.
Nya bostäder till 2035 med Nya OstkustbananNedan presenteras kommunernas bostadssiffror. Örnsköldsvik 4 888 nya bostäder– Visst trodde vi att Botniabanan skulle omvandla vår vardag, men vi hade faktiskt inte en aning om att den skulle bli en sådan stor succé! Vi var inte ett tågresande folk. Med facit i hand är det nästan overkligt att se hur stor omvandling som Botniabanan inneburit. Det handlar om över en miljon pendlingsresor om året, om att många hushåll nu har en bil istället för två. Plötsligt ligger Umeå nära, vår arbetsmarknad har vuxit samman och livskvaliteten och valmöjligheterna har ökat. |
Kramfors minst 1 600 nya bostäder
|
Härnösand 3 000 nya bostäder– |
Timrå 1571 nya bostäderBeräkningarna för Timrå baseras på den uppskattade effekten av Nya Ostkustbanan kan generera för kommunen. |
Sundsvall 21 468 nya bostäder
|
Nordanstig 800 nya bostäder –
|
Hudiksvall 3 250 nya bostäder
|
Söderhamn 2 300 nya bostäder
|
Gävle 24 400 nya bostäder
|