Nya Ostkustbanan viktig för hela landet – perspektiv och tankar från rundabordssamtal

Under Rundabordssamtalet om Nya Ostkustbanan i riksdagen den 19 oktober lyftes många intressanta perspektiv och tankar, kring varför Nya Ostkustbanan är en viktig infrastruktursatsning för hela landet och också om varför det är viktigt att träffas och ta del av varandras perspektiv.

 

 

Ingela Bendrot
19 oktober anordnade Nya Ostkustbanan ett Rundabordssamtal i Riksdagen. Intresset var stort, och flera ledamöter från riksdagens Trafikutskott hade kommit för att delta. Hör Nya Ostkustbanans vd Ingela Bendrot berätta om mötet.

 

 

Gunnar Holmgren 
Landshövding Gunnar Holmgren från Västernorrland var en av deltagarna på Nya Ostkustbanans Rundabordssamtal i riksdagen den 19 oktober. Här berättar han varför han tycker att en rejäl tågsatsning är viktig för hela Sverige.

 

 

Petter Essén
Petter Essén är affärschef på SJ och en av deltagarna på Nya Ostkustbanans Rundabordssamtal i riksdagen den 19 oktober. Hör Petter berätta varför en dubbelspårsutbyggnad mellan Gävle och Härnösand stärker järnvägens konkurrenskraft i hela landet.

 

 

Jessica Rosencrantz
Jessica Rosencrantz är trafik- och it-politisk talesperson för Moderaterna och vice ordförande i riksdagens trafikutskott. ”För att se till att Sverige fungerar behöver vi säkerställa att godset kommer fram” sade Jessica i samband med Nya Ostkustbanans rundabordssamtal i riksdagen 19 oktober.

 

 

Jesenko Omanovic
Jesenko Omanovic är ledamot i riksdagens Trafikutskott och en av initiativtagarna till Rundabordssamtalet  den 19 oktober. Han menar att ett dubbelspår mellan Gävle och Härnösand är av stor vikt för hela Sverige.

 

 

Lena Asplund 
Lena Asplund är ledamot i riksdagen och en av initiativtagarna till Rundabordssamtalet den 19 oktober. Hon menar att ett dubbelspår mellan Gävle och Härnösand är av stor vikt för hela Sverige. Hon brukade själv pendla till Stockholm från Sundsvall, men under senare år har restiderna förlängts och hon och många andra väljer därför att flyga.

 

 

Gunnar Alexandersson
Gunnar Alexandersson är ekonomie doktor vid Handelshögskolan i Stockholm och var en av deltagarna på Nya Ostkustbanans Rundabordssamtal i riksdagen den 19 oktober. Han utredde på Regeringens uppdrag järnvägens organisation under åren 2013 – 2015. Hör honom berätta om slutsatserna i sin gedigna utredning och hur han ser på dubbelspårsutbyggnad mellan Gävle och Härnösand.

 

 

Patrik Jakobsson
Patrik Jakobsson är vd på Arizona Chemicals AB i Sandarna utanför Söderhamn. Företaget är världsledande och tillverka produkter från råtallolja. Han var en av deltagarna på Nya Ostkustbanans Rundabordssamtal i riksdagen den 19 oktober 2016.

Arkiv