Nya Ostkustbanan på Moderaternas Sverigemöte

26 mars 2023

På Moderaternas Sverigemöte – Fokus på HUR Nya Ostkustbanan ska byggas klart

1 400 moderater från hela landet samlades i Karlstad 24-25 mars. Nya Ostkustbanans vd Ingela Bendrot medverkade liksom samarbetspartnerna Lotta Rönström från North Sweden European Office och Elisabeth Sinclair från Norrbotniabanan. Det blev många betydelsefulla samtal med bland andra finansminister Elisabeth Svantesson, EU-minister Jessika Roswall och samtliga moderata EU-parlamentariker.

– Det var ett jättebra tillfälle för oss i Nya Ostkustbanan att träffa viktiga beslutsfattare; ministrar, riksdagsledamöter, EU-parlamentariker samt region och kommunpolitiker från hela landet. Sedan Moderaterna förra året tydligt tog ställning för att Nya Ostkustbanan ska stå klar till 2035 har intresset och kunskapen om projektet ökat, säger Ingela Bendrot.

Bland de frågor som diskuterades var hur dubbelspårsutbyggnaden ska genomföras och vilka beslut som krävs, möjligheterna att ”hämta hem” medfinansiering från EU samt de stora nyttor som en dubbelspårsutbyggnad medför.

– Tidigare har vi fokuserat på varför det är viktigt att genomföra dubbelspårsutbyggnaden. Men nu när Moderaterna och flera andra partier har utlovat att banan ska byggas klart till 2035 blir frågorna fokuserade på HUR utbyggnaden ska göras. Vårt budskap är att Nya Ostkustbanan är det mest utredda och förberedda större järnvägsobjektet och att utbyggnaden därför går att forcera, säger Ingela Bendrot. Hon fortsätter:

– Det stora orosmolnet är de galopperande kostnadsökningarna som i snabb takt äter upp infrastrukturbudgeten. Därför är det otroligt viktigt att hejda inflationen, men också att aktivt jobba för att utveckla metoder och processer som minskar byggkostnaderna.

Ulf Kristersson lovade i valrörelsen 2022 att Nya Ostkustbanan ska stå klar till 2035. Se intervjun på Svt Västernorrland, 12 augusti 2022 (länk, öppnas i nytt fönster).

Arkiv