Hur bygger man ett hållbart transportsystem?

Just nu pågår ett intensivt arbete med den kommande nationella transportplanen. Hur ska statens satsningar på infrastruktur fördelas under åren 2018 – 2029? Behoven är enorma, resurserna begränsade. Välkommen att delta i ett samtal där några inbjudna gäster ger sin bild. Hur ska Sverige leva upp till sitt klimatåtagande? Vilka satsningar är viktigast? Ska staten satsa på att lappa och laga eller på att bygga nytt?

Medverkande:

Mattias Goldmann, vd Fores
Karolina Boholm, transportdirektör Skogsindustrierna
Per Bill, landshövding Gävleborg
Marie Israelsson, Marknads- och  kommunikationsansvarig Sundsvall Logistikpark.

Samtalet leds av Ingela Bendrot, vd för Nya Ostkustbanan.

Just nu pågår COP22 i Marrakech – det första stora klimatmötet efter mötet i Paris förra året. Där samlas världens länderna för att diskutera uppföljningen av Parisavtalet. Vad krävs för att nå klimatmålen?

Alla är överens om att det är bråttom. Vad kan Sverige bidra med? Om man har fokus på 2030 är det få satsningar som kan ge så stor miljö- och klimatnytta som ett dubbelspår mellan Gävle och Härnösand. Det handlar om att få över gods från väg, men också om att fler ska välja tåg framför flyg. Idag görs 1,8 miljoner flygresor till och från södra Norrland.

Vi är särskilt glada över att Mattias Goldmann, som 2016 utsågs till Sveriges mäktigaste inom hållbarhetsfrågor, medverkar. Han kommer direkt från COP22 i Marrakech. Hur ser han på Sveriges möjligheter att leva upp till sina åtaganden? Vad är viktigast? Höghastighetsbanor eller satsningar på det befintliga järnvägsnätet? Eller kan vi klara av allt på en gång?

När:

Onsdag 23 november, klockan 11:00. Samtalet pågår som längst till klockan 12:00.
Därefter blir det mingel med lunchmacka.

Plats:

Templum Riksdagen, ingång via Riksgatan 1.
Anmäl dig till anmalan@nyaostkustbanan.se senast den 21 november.

Antalet platser är begränsat. Eventuella frågor besvaras av Ingela Bendrot, vd för Nya Ostkustbanan, 076 – 600 21 21.

Bra att veta:

Vårt förra möte blev fulltecknat och eftersom antalet platser är begränsat ger vi företräde till personer från Riksdagen  och regeringskansliet. På vår hemsida kan man se hela samtalet här, och intervjuer med några av deltagarna här.

Varmt välkomna!

Jasenko Omanovic (S) och  Lena Asplund (M)

Arkiv